Fabrika za proizvodnju ugljenih briketa "Best Briquette"

Fabrika za proizvodnju ugljenih briketa "Best Briquette"

Fabrika Best Briquette nudi našem tržištu novi energent, ugljeni briket od oplemenjenog lignita. Ugljeni briket je univerzalno čvrsto gorivo koje se može koristiti u svim Vašim sistemima grejanja od obične kreke, preko šporeta, tzv. smederevaca, kamina i kaljeve peći, do kućnih kotlova i kotlova velike snage. Takodje ugljeni briket efikasnije koristi i čuva Vaše postojeće peći, dajući, za manje novca, više toplotne energije od drva za ogrev i uglja.

Pri obradi sirovog uglja u sušari u Vreocima, RB "Kolubara", pored osnovnog proizvoda čak 10 odsto ukupne godišnje proizvodnje otpada na ugljenu prašinu. Pošto je neupotrebljiva u domaćinstvima prinuđeni su da ovaj proizvod bacaju na jalovište i zatrpavaju bagerima. Trenutno rešenje da se ovakva prašina šalje u termoelektrane zajedno sa ugljem resava iskljucivo problem odlaganja jer T. Elektrane nisu prilagodjene za sagorevanje ovakve sirovine.

Preduzeće "Best Briquette" je rešilo navedene probleme i nus proizvod odkupljuje od RB "Kolubara", skladišti u moderene silose kapaciteta 600 tona, a briketiranjem iste se dolazi do savršenog gotovog proizvoda, ugljenog briketa.

Briketiranje uglja je proces prerade ugljene prašine u komadno gorivo tj brikete koji imaju određen geometrijski oblik, dimenzije i masu. Svojstva uglja koja utiču na sposobnost briketiranja su: struktura, čvrstoća, hemijski sastav, mineralne primese i granulometrijski sastav. Granulometrijski sastav ugljene prašine je od 0 do 5 mm.

Ugljeni briket je univerzalno čvrsto gorivo koje se moze koristiti u svim sistemima grejanja od obične kreke, kamina, šporeta, kućnih kotlova i kotlova velike snage. Kalorijska vrednost briketa dostiže 18.500 kJ/kg. Mali sadržaj vlage i sumpora čini naš proizvod najkvalitetnijim na tržištu. U poredjenju sa ugljem i drugim energentima, ugljeni briketi imaju mnogostruko bolja svojstva: veću energetsku moć, prilikom sagorevanja ne ostavljaju šljaku, pogodni su za skladištenje i upotrebu, jer su pakovani u papirne vreće od 12 kg.

Fabrika "Best Briquette" sa postojećom opremom dostiže dnevnu proizvodnju od 60 tona briketa, a od 1-og septembra 2015. proizvodni kapacitet će se povećati za dodatnih 60 tona. Na godišnjem nivou to bi iznosilo preko 35 hiljada tona preradjene ugljene prašine, što ce sigurno rešiti probleme koje ima RB „Kolubara” uz ostvareni dodatni prihod preko otkupa od strane naše kompanije. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da država Srbija uvozi značajne kolicine uglja a da ova sirovina do sada nije adekvatno korišćena. Proizvodni pogon je kombinacija Nemačko-Srpske tehnologije.

Best Energy Briquette | Ugljeni briket od oplemenjenog lignita - Logo

Prema nemačkoj tehnologiji

Proizvedeno u Srbiji

Pogledajte gde možete kupiti